De lekkerste spareribs
Het voorjaar komt er aan. En dan gaan we natuurlijk weer barbecueën. Mijn eigen persoonlijke BBQ favoriet is al jaren de sparerib. Wat zijn nou de lekkerste spareribs (naar mijn eigen bescheiden mening).
Kies het juiste vlees
De basis van de sparerib is natuurlijk het
vlees. Ik hou er van om de spareribs online te bestellen in redelijk
grote verpakking. Je kunt uiteraard ook naar de lokale slager gaan.
Marineren
Marineren doe ik het liefste op een zoet pittige manier. Voor 1 kilo spare-ribs gebruik ik:
- 4 eetlepels honing
- 4 eetlepels ketjap
- 1 eetlepel chilisaus
- 2 theelepels paprikapoeder
- 2 eetlepels tomaten ketchup
- 3 teentjes knoflook
Verwijder het membraan van de spareribs en meng de marinande. Wrijf het vlees in en plaats dit in een schaal of zak en laat de spareribs 3 tot 12 uur in de koelkast marineren. Hoe langer hoe beter. Gebruik niet alle marinade. Laat bewaar ongeveer een kwart voor later.
Garen op de BBQ
Spareribs worden het lekkerste op de BBQ. Het liefste wanneer je ze langzaam gaart. Je neemt een BBQ met een deksel en plaats het vlees niet direct boven de kolen maar boven een bakje met water. Dit houdt de warmte vast en zorgt voor een gelijkmatige temperatuur. Spareribs kun je het beste voorgaren. Je doet dit door het vlees (een beetje afhankelijk van de grootte) ongeveer 4 uur op 110 graden te laten garen. Je kunt nu het vlees een tijd bewaren in aluminium folie. Wanneer je nog wat marinade hebt bewaard kun je het vlees nogmaals dun insmeren.
Voor het serveren gaat de temperatuur van de BBQ omhoog en grill je de spareribs in 20 tot 30 minuten af.
Tip: Ben je niet een enorme barbecue held: volg dan eens een BBQ workshop.
Kortom: Ben je op zoek naar de lekkerste spareribs? Nu weet je dus hoe je ze zelf klaar maakt.