Een onderhoudsvriendelijke tuin

08-02-2021

Je wil je tuin inrichten. Het moet er een beetje vriendelijk uitzien. Je wil ook graag een relax plekje hebben. Maar het liefst niet te veel onderhoud. Wij weten hoe het werk.

We gaan de de tuin nu een keer goed onder handen nemen. Mooi ingericht wel met groen maar niet te veel onderhoud. Want wie heeft daar nu nog de tijd voor?

Tuinontwerpen doe je zo

Er van uitgaande dat we een ontwerp moeten maken voor een stadstuin. Deze zijn meestal net zo breed als de woning. In het geval van een vrijstaande woning of 2 onder 1 kap nog iets breder. Maar ook daar zien we de meeste ruimte zich achter het huis bevinden. We gaan je in dit artikel niet alles over het ontwerpen van je tuin vertellen. Maar een paar handige tips hebben we wel:

Het groene geraamte

Begin met het groene geraamte. Nog voordat je over bestrating en schutting gaat nadenken. Belangrijk is dat je vanuit je huis of andere plekken bedenkt waar je groen wil hebben. Dit kan een haag zijn, een wand begroeid met klimop of een struik. Bouw dit in lagen van achter naar voor op. Zorg dat je vanuit zo veel mogelijk hoeken een groene achtergrond creëert. Dit wordt het canvas waar de rest van de tuin op geschetst wordt.

Erfafscheiding

Denk na over schuttingen en bestrating. Waar komt een schutting en waar een heg? Soms is het een volkomen logische keuze dat je schutting op de erf scheiding komt. Maar soms is het ook handig om een stuk aan de zijkant van je woning te omheinen.

Een erf scheiding hoeft niet altijd maar 1 bestemming te hebben. Een schutting kan heel goed onderdeel uitmaken van een overkapping of een schuur. En een schanskorf kan ook direct een haard bevatten. Zo maak je optimaal gebruik van de ruimte.

Bestrating aanleggen

Een terras of pad in je tuin is erg functioneel. Maar kan ook direct decoratief zijn. De grootste fout die we zien is dat mensen een pad recht door de tuin aanleggen. Uiteraard ben je erg snel van A naar B maar wanneer je een pad iets laat slingeren of bochten laat maken zorg je voor veel meer diepte in de tuin. Denk meteen na over hoeveel ruimte je nodig hebt voor je tuinstel, je BBQ of buitenkeuken.

Gazon en tuinmachines

Het onderhoud van een tuin kan steeds sneller en makkelijker. De twee grootste innovaties die we daarin hebben gezien zijn de komst van het kunstgras. En geautomatiseerde tuinmachines zoals de robotmaaier. Kunstgras maakt het mogelijk om ook in de schaduw en op moeilijk te maaien plekken een mooi gazon te hebben. De robotmaaier zorgt voor altijd een perfect gemaaid terras zonder inspanning.

Kortom: Denk goed na over de aanleg en inrichting van je tuin en je hebt altijd een mooie tuin met precies het onderhoud waar  je zelf zin in hebt.

Laatste berichten in onze blog

Ontdek het laatste nieuws
 

Een mooie keuken is voor iedereen wat anders. Maar wij hebben genoeg inspiratie voor je op een rij gezet
Het voorjaar komt er aan. En dan gaan we natuurlijk weer barbecueën. Mijn eigen persoonlijke BBQ favoriet is al jaren de sparerib. Wat zijn nou de lekkerste spareribs (naar mijn eigen bescheiden mening).
Dus jij bent op zoek naar de ultieme outfit om in te wandelen? Wij zetten de mogelijkheden op een rij.